Stéphane
Cunescu
“Over 5 jaar zie ik mezelf al in een Brusselse boekhandel kijken naar de lancering van een boek uit de catalogus van de uitgeverij!”
Stéphane Cunescu is een jonge onderzoeker met een passie voor literatuur. Op het moment dat de Franstalige uitgeverijsector het moeilijk heeft, richt hij een nieuwe uitgeverij op! Een ambitieus project met een out-of-the-box benadering.
Wat zijn de doelen van je uitgeverij-project?
“Dit is mijn roeping: uitgever worden! De VOCATIO-beurs zal dienen als springplank voor de oprichting van mijn uitgeverij, die de vitaliteit van literaire en artistieke creatie in België wil illustreren en tegelijkertijd 'creatieve literatuur' toegankelijker en aantrekkelijker wil maken.
Om dit te bereiken ga ik jonge auteurs uitgeven en een alliantie aangaan met de beeldende kunst, daar waar poëzie en andere veeleisende genres vaak als streng en elitair worden beschouwd. Daarom zullen alle boeken die we uitgeven een relatie hebben met beelden (illustraties, grafische interventies, geschriften over kunst, enz.)
Een ander deel van mijn project is om grote Nederlandstalige auteurs, die nu nog veel te weinig bekend zijn, toegankelijk te maken voor Franstalige lezers.”
Hoe ben je je bewust geworden van je roeping?
“Twee jaar geleden richtte ik een tijdschrift op dat bestaat uit teksten en beelden. Het oorspronkelijke idee was om Belgische auteurs en kunstenaars (schilders, fotografen, filmmakers) rond een thema samen te brengen. De titel, "Papier peint Mauvais drap", vat de geest van de redactionele lijn samen.
In het verleden voelde ik soms een soort eenzaamheid tegenover een sterk verlangen om mensen samen te brengen rond een literair en artistiek project. Door het tijdschrift realiseerde ik me dat er veel mensen waren die gedreven werden door ditzelfde verlangen. Ik realiseerde me vrij snel dat dit kon leiden tot het bestaan van een kleine gemeenschap.
Hoewel het begin van mijn roeping verder teruggaat, besefte ik tijdens de redactie van het tijdschrift dat ik een passie had voor uitgeven. Ik besefte dat er in België een rijkdom aan hedendaagse poëzie was en dat er iets te ontwikkelen viel dat verder ging dan het collectieve doel van het tijdschrift, namelijk het uitgeven van boeken.”
De Franstalige boekensector heeft het moeilijk. Wat houdt je op de been?
“Het is waar dat veel uitgevers het erg moeilijk hebben om hun activiteiten voort te zetten door een gebrek aan middelen en financiering. Het lijkt misschien paradoxaal, maar het zien van deze crisis versterkt de richting van mijn project. Naar mijn mening is het door nieuwe initiatieven die het potentieel van dit - helaas verwaarloosde - culturele veld laten zien dat de uitgeverswereld kan standhouden.”