Florence Arnold - Vocatio
20
24

Florence
Arnold

“Samen zingen is een krachtige manier om te communiceren, te delen, vooruitgang te boeken, waarde toe te voegen, plezier te hebben en uitdagingen aan te gaan!”

Zingen als een middel tot inclusie voor mensen met hersenbeschadiging.
Woonplaats
Luik
Geboortejaar
1997

De ervaring van Florence Arnold en haar koor onthult een innovatieve benadering van de zorg voor mensen met hersenbeschadiging: zingen. Dit inspirerend project gaat over de communicatie, cognitie en zelfs het humeur van mensen met hersenbeschadiging, waardoor hun integratie in de maatschappij wordt verbeterd. 

Een brug slaan tussen zang en neuropsychologie 

Als kind was Florence al gefascineerd door psychologie en muziek, twee passies die zo verschillend waren en toch zo complementair. “Ik wilde altijd al werken in een beroep waarin ik die twee kon combineren. Dus schreef ik mijn eindwerk in neuropsychologie over het effect van zangtherapie op motorische spraakverschijnselen bij afasie van Broca.” Het project werd ontwikkeld binnen de vzw ENSEMBLE Groupe des cérébrolésées de Liège et environs. 

Het koor, Les Lions chantants genaamd, heeft een aanzienlijke impact gehad op de deelnemers en hun omgeving. “De zangsessies verbeteren de communicatie door expressie, spraak, stem en begrip, maar ook cognitie, stemming en levenskwaliteit. Er zijn ook voordelen op sociaal gebied, het gevoel van bij een groep te horen en daardoor weer een plaats in de samenleving te krijgen en (opnieuw) een sociaal weefsel te creëren. Tot slot zijn er maatschappelijke voordelen in termen van bewustmaking van het grote publiek.” 

Florence had een helpende hand nodig 

Om haar project draaiende te houden heeft Florence te kampen met een gebrek aan materiële, logistieke en financiële middelen. “Ik moet een vergoeding voorzien voor mijn diensten als koorbegeleider, maar ook voor het administratieve beheer van de vzw, zoals inschrijvingen, communicatie, boekhouding, organisatie van evenementen en optredens. En dan is er ook al het werk om partnerschappen aan te gaan met gezondheidswerkers, ziekenhuizen, revalidatiecentra, wetenschappelijk onderzoek, enz.” 

De VOCATIO-beurs komt precies op het juiste moment! “Het stelt me in staat om mijn activiteit toekomstbestendig te maken op praktisch en logistiek vlak. Dit houdt de aankoop van materiaal en de huur van een repetitieruimte in, maar ook de bestendiging van onze samenwerking met het zorgnetwerk en het verhogen van onze zichtbaarheid.” 

Buitengewone koorzangers 

Wat geeft Florence de kracht om door te gaan? De leden van het koor! “Mensen met hersenbeschadiging en hun families zijn echte zingende leeuwen. Als ik hun wil om te strijden zie, om vol te houden, om vooruit te blijven gaan, hun zelfspot, hun hartelijkheid, de wederzijdse steun, de lach bij elke sessie... Deze mensen zijn zo indrukwekkend en inspirerend.” 

En over vijf jaar? 

“We zullen subsidies en middelen hebben gekregen om de toekomst van het koor op lange termijn te verzekeren, maar ook om projecten te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de behoeften van onze leden. Andere koren zullen bestaan binnen patiëntenverenigingen in andere regio's van België. Deze zullen door het Belgische gezondheidssysteem in aanmerking worden genomen en geïntegreerd. Er zal een echt partnerschap op lange termijn ontstaan tussen alle partijen: patiënten, families, therapeuten, ziekenhuisinstellingen, revalidatiecentra, het grote publiek, studenten en wetenschappelijk onderzoek. Het resultaat zal een grotere zichtbaarheid, aandacht en inclusie van mensen met hersenbeschadiging in de samenleving zijn.” Niets dan dat!  

Ontdek andere laureaten