Yeboah Benhelima & partners - Vocatio
20
24

Yeboah
Benhelima

“Ik geloof dat iedereen recht heeft op gelijke kansen, op sociale inclusie en een betere toekomst; ongeacht hun achtergrond of omstandigheden.” 

Jongeren in kansarmoede empoweren via kunst.
Woonplaats
Antwerpen
Geboortejaar
1997

In een wereld van uitdagingen, zijn er dromers en doeners. Yeboah Benhelima behoort tot de laatste categorie. De laureaat heeft alles in zich om uit te groeien tot een gedreven sociale ondernemer met een missie om het leven van jongeren te verbeteren door. Het verhaal van een changemaker in 7 hoofdstukken. 

De kiem 

“Ik groeide op in een wereld gekenmerkt door kansarmoede, ongelijkheid, machisme en racisme. Ik leefde vaak in instellingen. De omstandigheden dwongen mij om creatieve manieren te vinden om mijn stem te laten horen en mijn emoties te uiten. Enter de hiphopscene, waar ik muziek begon te maken als een vorm van zelfexpressie en verwerking van mijn verleden. Met het karige geld dat ik verdiende als muzikant betaalde ik mijn studies. De harde realiteit van sociale uitdagingen opende mijn ogen voor de strijd die velen in onze samenleving moeten leveren.”  

Het grote voorbeeld 

“Mijn moeder! Ondanks de uitdagingen waarmee ze werd geconfronteerd, heeft ze altijd vastgehouden aan haar waarden en principes. Ze heeft ons geleerd om nooit op te geven. Haar onvoorwaardelijke liefde, doorzettingsvermogen en positieve houding zijn voor mij een bron van motivatie en levenswijsheid.” 

Het licht 

“Aanvankelijk was muziek een persoonlijke uitlaatklep, maar naarmate ik ervaring opdeed en groeide als artiest, zag ik de kracht van muziek om positieve verandering te brengen. Dit inzicht leidde tot mijn missie: de jeugd van de straat houden door hen creatief te inspireren. Het is nu mijn roeping om jongeren in kansarmoede te empoweren via kunst. Ik bied een veilige en inclusieve omgeving waar ze hun verhalen delen, belangrijke vaardigheden ontwikkelen, en inclusie vieren.”  

Het keerpunt 

“Mijn ontmoeting met twee jongeren die mijn visie delen op het streven naar een betere toekomst, én de organisatie van het Chapp De Mic Festival. Op dat festival gebruiken we kunst, muziek, en andere creatieve middelen om het mentaal welzijn van jongeren te bevorderen, hun vaardigheden te ontwikkelen en hen te inspireren om actief deel te nemen aan de samenleving. 

We werken samen met lokale gemeenschappen, scholen en andere organisaties om een ondersteunend netwerk te creëren dat jongeren helpt om hun potentieel te realiseren en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.” 

De hindernissen 

“Financiële beperkingen, discriminatie, zelftwijfel, de balans tussen werk en privéleven en externe weerstand tegen mijn ideeën en plannen: het waren allemaal hindernissen op mijn weg. De moeilijkste keuzes die ik heb moeten maken, waren vaak gerelateerd aan het opofferen van comfort en zekerheid voor groei en persoonlijke vervulling zoals, bijvoorbeeld, het opgeven van een stabiele baan.”  

Mijn brandstof 

“Ik vind de nodige energie bij de jongeren zelf. Hun vastberadenheid, veerkracht en passie om positieve verandering teweeg te brengen, inspireren me elke dag opnieuw. Door te zien hoe ze - ondanks moeilijkheden - blijven doorzetten en groeien, word ik gemotiveerd om me nog harder in te zetten voor ons gezamenlijke doel.” 

De toekomst 

“Over vijf jaar zie ik ons project als een gevestigde organisatie die een aanzienlijke impact heeft op onze gemeenschap en daarbuiten. We zien onszelf als een toonaangevende kracht in het bevorderen van inclusie, creativiteit en empowerment onder jongeren, en we hopen een voorbeeld te zijn voor anderen die soortgelijke doelen nastreven.” 

Ontdek andere laureaten