Anthony Peeters
20
24

Anthony
Peeters

“Mensen realiseren zich niet hoe rijk en mooi ons erfgoed is.”

Het erfgoed toegankelijk maken en bewaren voor de toekomstige generaties
Woonplaats
Mont-Saint-Guibert
Geboortejaar
1995

Anthony Peeters wil 3D-technologieën gebruiken om het erfgoed door te geven aan toekomstige generaties. Voor deze archeologieliefhebber is het Belgische erfgoed maar al te vaak onbekend en ontoegankelijk. Nochtans, door ernaar te leren kijken en het te leren kennen, kunnen we ook ons heden beter begrijpen en de toekomst beter vatten.  

Hoe heb je je roeping ontdekt?  

“De aanleiding was het besef, toen ik met een aantal mensen sprak, dat ze zich niet bewust waren van alle rijkdom en schoonheid van ons erfgoed. Ik denk dat het belangrijk is om mensen te laten zien dat je niet ver hoeft te gaan om prachtige, vaak onverwachte en onvermoede dingen te ontdekken. Net zoals we tijdens de lockdown beseften hoeveel we in België en dicht bij huis konden doen, denk ik dat het net zo belangrijk is om alle vormen van erfgoed die we hebben, of het nu archeologisch, historisch, artistiek, architecturaal of immaterieel is, in de kijker te zetten. Vandaag wil ik mij met hart en ziel inzetten voor het erfgoed en al mijn vaardigheden en kwaliteiten gebruiken om het zichtbaarder, beter begrijpelijker en toegankelijker te maken voor iedereen.” 

Beschrijf je project in het kort. 

“Mijn project draait om de vraag hoe we ons erfgoed kunnen doorgeven aan onze generatie, zodat het kan worden verbeterd en zichtbaar kan worden gemaakt, maar ook aan toekomstige generaties, met de vraag hoe we het kunnen bewaren. Dankzij nieuwe technologieën en 3D-modellen kunnen we ons erfgoed toegankelijk maken en bewaren voor toekomstige generaties. Meer dan ooit denk ik dat het van vitaal belang is om het te beschermen, te valoriseren, toegankelijk te maken en te bestuderen, omdat dit erfgoed de basis vormt van onze huidige samenleving. Dankzij dit erfgoed kunnen we nadenken over de wereld waarin we vandaag leven, met alle sleutels die we nodig hebben om morgen een veerkrachtigere wereld op te bouwen. Daarom wil ik ons erfgoed digitaliseren en nieuwe educatieve middelen ontwikkelen die het erfgoed dichter bij de mensen brengen en zichtbaarder maken.” 

Proficiat met het verkrijgen van de beurs! Hoe ga je het gebruiken? 

“Ik wil Vocatio en de juryleden bedanken voor hun vertrouwen in mij en hun geloof in mijn project. De beurs is van vitaal belang om mij te helpen de nieuwe apparatuur te kopen die ik nodig heb om het erfgoed te digitaliseren en te valoriseren, en om mijn opleiding tot dronepiloot voort te zetten. Het tweede essentiële aspect voor mij is de zichtbaarheid die Vocatio en haar netwerk bieden. Hierdoor zal mijn project ontdekt worden door veel mensen, maar ook door musea en overheden, die geïnteresseerd zouden kunnen zijn om mij te steunen of met mij samen te werken bij de digitalisatie van een breed erfgoed. Dankzij deze zichtbaarheid zal ik ons prachtige erfgoed kunnen doorgeven, valoriseren en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen!” 

Ontdek andere laureaten