Charlotte
Wathar
“Ik hoop en ik weet dat mijn roeping zal evolueren, veranderen, verfijnen en vormen zal aannemen die ik me vandaag niet kan voorstellen.”
Wist u dat planten een interne klok hebben waarmee ze zich kunnen aanpassen aan hun omgeving? Dit is wat Charlotte Wathar, een doctoraatsstudente in de moleculaire plantenbiologie, bestudeert om manieren te vinden om effectiever om te gaan met de gevolgen van de huidige klimaatcrisis.
Wat is het thema dat je elke dag drijft?
“Ik bestudeer de circadiaanse klok van planten. Dankzij deze moleculaire klokken in hun cellen kunnen planten dag, nacht en seizoenen aanvoelen. Zo kunnen ze hun interne biologie synchroniseren met de externe omgeving en daarop anticiperen om zich beter aan te passen. Afhankelijk van het moment van de dag, zal een stress van dezelfde intensiteit niet een moleculaire reactie van dezelfde omvang uitlokken: dit maakt het mogelijk om reacties op specifieke tijdstippen te reguleren zodat ze gunstig zijn.”
Waarom de circadiaanse klok in planten bestuderen?
“Het doel van mijn onderzoek is de identificatie van de mechanismen waarmee de circadiaanse klok deze moleculaire reacties, de betrokken componenten en hun locatie controleert. Met de resultaten kunnen we meer te weten komen over hoe planten reageren op de stress waaraan ze in de omgeving worden blootgesteld.”
Deze kennis is van fundamenteel belang om planten en akkers te laten gedijen, vooral in de huidige klimaatcrisis. Het circadiaanse systeem draagt namelijk bij aan de regulering van bloei, biomassa, fotosynthese, watergebruik, reacties op abiotische stress en afweer tegen ziekteverwekkers. Allemaal belangrijke elementen in de opbrengst van plantaardige gewassen.”
Hoe is je roeping voor plantenbiologie ontstaan?
“Van kinds af aan voel ik me aangetrokken tot de natuur. Ik ben er altijd in verdwaald en heb me er altijd in herkend. Of het nu op een terras was, in de kleinste tuinen of in eindeloze landschappen. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest, begaan met milieukwesties en gepassioneerd door allerlei mineralen en edelstenen, skeletten, insecten en bijzondere planten. Ik besloot dus biologie te gaan studeren. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse voor plantenbiologie en werd ze bevestigd, verdiept en verfijnd.”
Hoe zal de Vocatio-beurs je helpen om je doelen te bereiken?
“De beurs zal me enorm helpen om de tijd te besteden die ik nodig heb om mijn onderzoek uit te voeren aan de Universiteit van Cambridge, op de grootste afdeling Plantwetenschappen van Europa, omringd door experts in mijn vakgebied. Sinds de Brexit zijn veel bronnen van interuniversitaire financiering met het Verenigd Koninkrijk afgesloten. Immigratieprocedures zijn ook omslachtiger en de kosten van levensonderhoud zijn erg hoog in Cambridge.”