Julien Donche - Vocatio
20
24

Julien
Donche

"Ik wou dat iemand eerder in me had geloofd en me had gesteund in mijn passie. Dan had ik meer studies en opleidingen kunnen doen om meer vertrouwen te krijgen in mijn roeping.”

Meerwaarde geven aan melk, met respect voor mijn koeien en het milieu.
Woonplaats
Odeigne
Geboortejaar
1995

Julien Donche is de jonge eigenaar van een melkveebedrijf op het platteland van de provincie Luxemburg. In een tijd waarin de schadelijke impact van grote melkveebedrijven op het milieu bekend is en sterk veroordeeld, ontwikkelt Julien een boerderij die meer respect heeft voor dieren en de planeet. 

Waar komt je roeping als boer vandaan?  

“Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de landbouw. Ik bracht vroeger veel tijd door op de boerderij van mijn oom en daar heb ik de smaak voor het vak te pakken gekregen. 

Toen ik opgroeide, werd het me herhaaldelijk afgeraden om dit beroep te kiezen vanwege de opofferingen, de lange werkdagen, de enorme leningen... en dat allemaal om heel weinig geld te verdienen. Dus berustte ik in een ander beroep, de bouw. Daar heb ik een paar jaar gewerkt, maar mijn verlangen om een boerderij over te nemen bleef in mijn achterhoofd. 

In 2021 hoorde ik dat een boer in het dorp zijn boerderij wilde overdragen. Ik voelde meteen dat dit voor mij een kans was om te doen wat ik altijd al had willen doen.” 

Welke hindernissen moest je overwinnen om je eigen bedrijf te beginnen?  

“Ik ben eerst begonnen met de nodige stappen te ondernemen om mijn eigen melkveebedrijf op te starten. In maart 2023 was het dan zover! Omdat de vorige eigenaar van de boerderij met pensioen was, had hij geen vee meer, op een paar schapen na. Om mijn project levensvatbaar te maken, wilde ik in de melkveehouderij gaan. Dus moest ik de boerderij inrichten en een kudde kopen zodat ik kon beginnen met melken. 

Ik denk dat we inmiddels allemaal wel weten hoeveel beperkingen een boer kan hebben. Door dit werk te doen, wist ik dat ik 24/7 met mijn dieren verbonden zou zijn, vooral in de melkveehouderij. Feit is dat ik niet de enige ben. Mijn vrouw ondervindt hiervan ook de gevolgen. Dat is het moeilijkste deel, want we hebben het 'oude leven' gekend zonder al deze beperkingen. Je moet wennen aan het idee dat je niet per se meteen op vakantie zal kunnen gaan en dat, als je weggaat, je je aan het tijdschema moet houden omdat je 's avonds thuis moet komen om te melken en voor de dieren te zorgen.” 

Hoe zal de Vocatio-beurs je helpen?  

“De Vocatio-beurs zal me helpen om mijn boerderij financieel levensvatbaar te maken en de impact op het milieu te verminderen. 

Om dit te doen, moet ik mijn veestapel vergroten om mijn productie te verhogen en tegelijkertijd zo autonoom mogelijk te zijn. Ik ben momenteel in omschakeling naar biologische landbouw en ben van plan om fotovoltaïsche panelen te installeren om de milieu-impact van mijn boerderij te verminderen.” 

Ontdek andere laureaten