Good news laureaten - september 2024

Dankzij de Vocatio-beurs hebben onze laureaten hun roeping kunnen nastreven. Welke stappen hebben zij gezet en welke successen hebben ze bereikt? Ontdek snel het nieuws van september 2024

Esther Vervliet wint een prijs!

Esther Vervliet, laureate in 2024, won de COMO Award op het 30ste Internationale Lab van Mittelmoda. Met haar collectie was ze een van de 26 finalisten die meedongen naar één van de 14 prijzen.

Chloé Delanghe: expo Living Apart Together

Samen met andere kunstenaars van het Elephy platform lanceert Chloé Delanghe, laureate in 2021, de tentoonstelling Living Apart Together, die audiovisuele kunstwerken uit België en Oostenrijk samenbrengt.

De tentoonstelling is te zien van 14 november tot 14 december 2024 in Kunsthalle Exnergasse in Oostenrijk.

Aleksandra Chaushova: expo Surveillance of The Dreams

Het werk Surveillance of The Dreams (collectie Frédéric de Goldschmidt) van Aleksandra Chaushova, laureate in 2015, zal deel uitmaken van de tentoonstelling A Public Affair in Cloud Seven, samengesteld door Bayo Hassan Bello. 

De tentoonstelling is te zien tot oktober 2024.

Mathilde Godefroid co-publiceert over zwarte koralen

De biologe Mathilde Godefroid, laureate in 2023, publiceerde onlangs een artikel over een nieuwe soort zwart koraal dat ze tijdens haar thesis in België verzamelde in Frans-Polynesië.

Doctoraatsverdediging van Charlotte Vanhoubroeck

Charlotte Vanhoubroeck, laureate in 2020, is juweelmaker en kunstgeschiedkundige. In het kader van haar doctoraat in de kunst, getiteld De sentimentele juwelen van Louise-Marie d’Orléans. Een artistieke heropleving van tastbare herinneringen, ze heeft op eigentijdse wijze de sentimentele juwelen van Louise-Marie d'Orléans, de eerste koningin van België, herinterpreteerd. Door historisch onderzoek te combineren met artistieke reflectie wil ze de herinnering aan deze bijna vergeten figuur doen heropleven. 

Praktische info: 

  • Doctoraatsverdediging: Vrij 4 okt 2024, 15u00 - 17u00 @Refugiehuis, Hasselt
    > Meer info
  • Persoonlijke expo: Zon 5 okt 2024 - Zon 13 okt 2024 @Clarenhofkapel, Hasselt
  • Vernissage : Vrij4 okt 2024, 17u30 - 19u30

Meer info over het werk van Charlotte Vanhoubroeck vind je op haar website en op Instagram 

Charlotte Vanhoubroeck - Laureate Vocatio

Steve Fonkou wint een wetenschappelijke erkenning!

Steve Fonkou, laureaat in 2021, ontving de Judith Chapman Prijs in Barcelona tijdens het Wetenschappelijk Congres van de International Society of Blood Transfusion. 

Steve is een specialist op het gebied van transfusiegeneeskunde met een passie voor de vertaling van onderzoek naar evidence-based praktijkvoering, evenals de ontwikkeling van transfusieprotocollen en bloedveiligheid wereldwijd.

Victoria Pacheco getuigt in BRUZZ

Victoria 'Vica' Pacheco, laureate in 2022, onderzoekt experimentele muziek terwijl ze werkt met keramiek en 3D-animatie.

Ze ontwerpt ook muziekinstrumenten die lijken op vazen, waar water en beweging luchtdruk genereren waardoor een kleine fluit binnenin resoneert, als symbool voor een eeuwigdurende zoektocht naar vrijheid.

André Soupart: expo Mandalas 

André Soupart, laureaat in 1964 en voormalig lid van de Vocatio-jury, is een fotograaf en filmmaker die binnen en buiten de Belgische grenzen erkenning heeft. Hij heeft een breed scala aan horizonten verkend, van door de wind geteisterde bossen tot een verscheidenheid aan natuurlijke overpeinzingen. Uiteindelijk legt hij de vibraties van de wereld vast, haar zichtbare en onzichtbare lagen.

Zijn nieuwe tentoonstelling in de A-Galerie biedt ons een breed panorama van zijn scherpe werk, vol stiltes en meditatie.

Natacha de Mahieu: expo op de nationale bijeenkomst van Quebec

Met haar tentoonstelling Au-delà des Cartes Postales : Errance pixelisée stelt Natacha de Mahieu, laureate in 2023, de moderne zoektocht naar authenticiteit en de impact van toerisme op natuurlijke omgevingen in vraag. Door middel van beelden die schommelen tussen documentatie en sociale kritiek, onthult ze hoe toeristische infrastructuren en gedragingen die worden gedicteerd door sociale netwerken, de manier veranderen waarop we de plaatsen die we bezoeken waarnemen. Ze nodigt ons uit om na te denken over duurzaam toerisme en hoe we waardering en behoud van deze plekken voor toekomstige generaties met elkaar kunnen verzoenen.

Sébastien Van Malleghem: expo Le Merle Noir 

Enkele jaren geleden heeft Sébastien Van Malleghem, laureaat in 2015, een meeslepende reportage gemaakt in het noorden van Frankrijk (Tourcoing) met een vereniging die slachtoffers van heroïne en andere verslavingen ondersteunt. Dit werk resulteerde in een boek met foto's en getuigenissen die in de loop van een jaar werden verzameld. Een deel van dit project wordt van 16 maart tot 11 mei 2025 tentoongesteld in een psychiatrische inrichting in Beernem. De tentoonstelling Le Merle Noir bestaat uit een twintigtal A3 foto's.

Justine Cappelle: video expo MOVING ON

MOVING ON is een serie van 8 korte films gemaakt door Justine Cappelle, laureate in 2024, na een relatiebreuk, waarin ze haar ontmoetingen en de herdefinitie van haar grenzen documenteert door middel van video. 

De tentoonstelling MOVING IN maakt gebruik van meubels uit Justine's verbroken relatie om een meeslepende scenografie te creëren die haar emotionele reis weerspiegelt terwijl ze een opslagprobleem oplost.

Justine Cappelle - Laureate Vocatio
Wetenschappen en techniek, 
Plastische kunsten, 
Medische wetenschappen