Good news laureaten - mei 2024
Sabine de Schutter: TEDx Berlijn - No Time To Waste
In haar TEDxBerlin talk bespreekt Sabine De Schutter, laureate van 2013, hoe het uitdagen van ontwerp- en bouwstandaarden leidt tot innovatieve projecten die natuur en daglicht effectief integreren en de kwaliteit van leven verbeteren, zonder duurzaamheid uit het oog te verliezen.
Met haar jarenlange ervaring, nieuwsgierigheid en technische expertise onderscheidt Sabine De Schutter zich door een duurzame en innovatieve aanpak. Deze Belgische verlichting ontwerpster richtte Studio De Schutter op in Berlijn. Dit consultancybureau geeft verlichtingsadvies, variërend van een creatieve planning van kunstlicht tot daglicht-optimalisatie, door oplossingen te bedenken die de sterrenhemel respecteren.
Marie Cerulus publiceert een nieuwe studie!
Marie Cerulus, laureate van 2022, presenteerde de resultaten van de studie over de organisatie en implementatie van verpleegkundige consultaties voor patiënten met complexe pathologieën in Nederland, Frankrijk, Ierland, Finland en Ontario.
Voor deze verpleegkundige en onderzoekster in de palliatieve zorg was de dag op het symposium in Gent, een dag vol inspiratie en uitdagingen voor de toekomst van klinieken en verpleegkundige zorg in België.
Maëlle Dufour stelt de sculptuur 'Sonar' voor
Niet ver van het water van de Zenne en het kanaal van Brussel, waar dagelijks riviertransport voorbij vaart, en vlakbij één van de aquaducten in het Asiat Park, presenteert kunstenares Maëlle Dufour (laureate 2022) Sonar, een fragiele glazen sculptuur.
De sculptuur staat te midden van weelderig gebladerte, gaat een wisselwerking aan met de omgeving en is geïnspireerd op het nieuwe hydrologische systeem en de alluviale ecologie van de site. De vorm doet denken aan watertanks en drinkbakken, die regenwater opvangen en geleidelijk transformeren in een microbieel ecosysteem.
De nieuwe documentaire van Cédric Gerbehaye
Deze week gaat La Peine (Emperors of Nothing) in première, de eerste langspeelfilm van Cédric Gerbehaye (laureaat in 2005) over het leven in de gevangenis van Vorst.
Cédric Gerbehaye begon met filmen in 2016, na een wekenlange staking in de gevangenis van Vorst, waarbij zelfs het leger moest ingrijpen. België was toen al meerdere keren veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor de erbarmelijke omstandigheden in de instelling.
In zijn documentaire neemt hij ons mee door de turbulente periode van de sluiting van de gevangenis en de verhuizing naar de nieuwe gevangenis in Haren. Het resultaat is een zeldzame blik achter de gevangenismuren en de moeilijke omstandigheden waarin gedetineerden soms moeten leven.
Roel Heremans - Expo De NeuroRight Arcades
‘Neuroaccessoires' worden steeds algemener, maar de ethische kaders rond deze technologieën hebben geen gelijke tred gehouden met hun ontwikkeling. Onderzoekers van Columbia University hebben het NeuroRights initiatief opgezet om vijf fundamentele neurologische rechten te beschermen: mentale privacy, persoonlijke identiteit, vrije wil, gelijke toegang tot mentale augmentatie en bescherming tegen algoritmische partijdigheid.
Kunstenaar Roel Heremans (laureaat 2014) ontwierp The NeuroRights Arcades, vijf filosofische videogames op vijf arcademachines om de noodzaak van deze 'neuro-rechten' tastbaarder te maken en meer begrip op te wekken voor het belang ervan. De arcadekasten worden gepresenteerd op het Sonár By Day evenement in Barcelona.