Good news laureaten - maart 2024

Dankzij de Vocatio-beurs volgen onze laureaten hun roeping. Je ontdekt hier welke vooruitgang zij maken!

Laurane Coornaert maakt bouwen toegankelijk voor iedereen

Laurane Coornaert, laureate in 2020, is een geëngageerde architecte die zich inzet voor ecologische zelfbouw. Ze richtte Degré47 op, dat niet alleen opleidingen aanbiedt, maar haar klanten ook stap voor stap begeleidt bij de realisatie van hun projecten, zodat ze hun dromen zelf kunnen bouwen op een ecologische manier.

In het kader van het project Public Space for Her (Instagram: @ps4her) bouwde ze samen met jongeren een nieuwe zitbank in de Brusselse Antoine Dansaertstraat.

“Ik voelde hun enthousiasme, hun twijfels en hun trots op het resultaat van dit project. Een inwijding waarbij ze nieuwe gebieden verkenden, hun grenzen verlegden en hun stempel op de stad drukten.”

Meer weten over haar aanpak? Luister dan naar aflevering 9 van de podcast “Donne le rythme”, waarin Laurane te gast was.

Kunstenares Nina Vandeweghe hekelt seksisme

Er zit beweging in Brussel, maar de strijd voor gendergelijkheid is nog niet gestreden, zo blijkt uit de nieuwe biënnale voor vrouwen in de kunst. Kunstenares Nina Vandeweghe, laureate in 2018, getuigt hierover in een interview met BRUZZ. Haar schilderijen stellen de mens op een relevante en groteske manier voor. Ze omschrijft haar kunst als autotheorie, een term die vaak een negatieve connotatie heeft.

“Het autobiografische werk van vrouwen wordt gezien als verhalend, therapeutisch en emotioneel, terwijl dat van mannen als universeel wordt gezien”, legt Nina uit. “Ik gebruik mijn persoonlijke ervaring om institutionele problemen op een subversieve manier aan de kaak te stellen. Door moeilijke onderwerpen als seksisme en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken, wil ik conventies doorbreken en uitdagen.”

Nina exposeert haar werk momenteel als onderdeel van de kleurrijke groepstentoonstelling Popcorn in het MIMA: https://www.mimamuseum.eu/popcorn/

Vincianne Gilard verkozen tot Sustainability Pioneer 2024

Vincianne Gilard, laureate in 2008, heeft de prijs Sustainability Pioneer 2024 gewonnen om de positieve impact van haar Cyréo-initiatief te vieren!

Deze prijs, uitgereikt door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en Time4Society, wordt elk jaar toegekend aan een inspirerend initiatief op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Een woordje van Vincianne: “Het is een geweldige manier om het project dat ik negen jaar geleden heb opgericht in de kijker te zetten, altijd met hetzelfde ideaal voor ogen: de ontwikkeling van projecten met een positieve sociale en milieu-impact”.

Lise Bruyneel in videoperformance bij Flagey

Op 23 maart gaf Lise Bruyneel, laureate in 2005, een visuele live performance bij Schönbergs symfonisch gedicht Pelleas und Melisande.

Een performance waar beeld en muziek elkaar kruisen, waar kunstenaar en publiek elkaar ontmoeten.

Lise zoekt om instrumentale muziek op een eigentijdse manier te presenteren door beeld en geluid te combineren: “Ik maak eerst de video’s, monteer en mix ze vooraf en in overeenkomst met de partituren, maar ik monteer ze live in functie van de interpretatie van de muzikanten.”

(Foto: BrusselsPhilharmonic.be)

Victoria Pacheco presenteert haar nieuwe reeks instrumenten

Victoria Pacheco, laureate in 2022, presenteert haar nieuwe reeks instrumenten: Requiem Flowers! Ze creëerde in totaal veertien stukken, met als doel een performance te realiseren. 

Deze stukken zijn gemaakt door middel van koperreductie- en celadon-hoogtemperatuurglazuur (mooie rood- en rozetinten, en zachte blauwen) en koperoxidatie (intens blauw met waterbelletjes).

(Foto: Victoria Pacheco)

Marie-Kell de Canart: de kracht van muziek

Marie-Kell (Emka) de Canart, laureate in 2022, is erin geslaagd haar drie passies te verenigen: viool, mariene biologie en zeilen.

Dankzij wetenschappelijke expedities aan boord van een zeilboot – op zoek naar de geluiden van walvisachtigen en geluidsoverlast – neemt ze de geluiden van de oceaan op. Zij bewerkt deze tot documentaires, en componeert ook muziek waarin ze deze geluiden combineert met haar viool.

Emka legt haar aanpak uit in een programma op de podcast “Nature et connexion”!

Plastische kunsten, 
Podiumkunsten, 
Wetenschappen en techniek, 
Ambachten, 
Sociale en menswetenschappen,