Good news laureaten - juni 2024

Dankzij de Vocatio-beurs hebben onze laureaten hun roeping kunnen nastreven. Wat zijn hun succesverhalen en welke stappen hebben zij vooruit gezet? Ontdek snel het nieuws van juni 2024!

Karim Ben Khelifa verkent nieuwe manieren om conflicten te documenteren 

Fotojournalist en kunstenaar Karim Ben Khelifa (laureaat in 2000) heeft enkele van de brutaalste conflicten van de 21e eeuw gedocumenteerd. Vandaag exposeert hij granaatscherven en vernietigde munitie in Berlijn.

"Ik geef al tientallen jaren verslag over oorlog. Na verloop van tijd ben ik gaan beseffen dat er grenzen zijn aan wat mensen kunnen verdragen. Lange tijd dacht ik dat ik een verschil zou maken als ik voor het beste tijdschrift ter wereld zou werken. Mijn ervaring is echter dat de reactie van het publiek over het algemeen anders is: lezers vermijden wrede beelden liever dan erin geïnteresseerd te zijn." 

Bron : https://magazin.zenith.me/de/kultur/interview-mit-fotojournalist-und-ku…

Natacha de Mahieu te gast in de podcast van De Donkere Kamer! 

Natacha de Mahieu, fotografe en laureate in 2023, presenteerde haar fotoproject als gast in de podcast van De Donkere Kamer. Natacha's werk wordt gekenmerkt door een doordachte, intelligente en soms humoristische stijl. Haar werk stelt de relatie tussen de mens en zijn omgeving in vraag.

Om de podcast te beluisteren, reageer op "PODCAST" op de Instagram pagina van De Donkere Kamer: 

Screenshot - Natacha de Mahieu te gast in podcast De Donkere Kamer

Gaël Turine presenteert zijn nieuwe tentoonstelling 

De nieuwe tentoonstelling "Les Esprits de la Forêt" (Geesten van het bos) van Gaël Turine (laureate in 1997) wordt gepresenteerd op het fotofestival van La Gacilly in Frankrijk. Hij maakte deze reeks begin dit jaar in Benin dankzij de Yves Rocher-prijs. Die onderscheiding mocht hij vorig jaar in ontvangst nemen op het festival Visa Pour l'Image in Perpignan. 

Will-Limba Moleka op de cover van De Morgen

Will-Limba Moleka, de laureaat van 2024, zit niet stil! Hij verscheen in De Morgen om te praten over zijn roeping: het belang van lezen. "Ik had niet verwacht dat ik op de voorpagina zou staan en ik hoop dat ik de aandacht van de lezers heb getrokken door te zeggen: 'Ik wil jongeren aan het lezen krijgen'." 

Will-Limba Moleka en Vocatio sponsor

Sarah Lederman geëerd in BOZAR

In het kader van de tentoonstelling Chantal Akerman: Travelling, presenteert BOZAR het werk van de jonge Sarah Lederman, laureaat 2024. In haar interview met BRUZZ legt Sarah uit dat de band van Chantal Akerman met Brussel, haar homoseksualiteit en haar Joodse identiteit drie elementen zijn die haar nauw aan het hart liggen: "Zelfs al wilde Akerman nooit vastgepind worden op deze kwesties, de manier waarop ze deze in haar films behandelt, altijd subtiel en steeds anders, blijft bijzonder."

De vertoning van de drie kortfilms van Sarah Lederman wordt voorafgegaan door een inleiding van Lukas Dhont. Deze Vlaamse regisseur rekent haar tot de vijf regisseurs die het cinematografische landschap verrijken. Sarah: "Het gaf me vertrouwen: als ik dicht bij mezelf blijf, kan ik een universeel verhaal vertellen dat anderen zal raken.” 

Sarah Lederman - Vocatio
Sociale en menswetenschappen, 
Plastische kunsten