Good news laureaten - april 2024

Dankzij de Vocatio-beurs volgen onze laureaten hun roeping. Welke vooruitgang hebben ze geboekt? Wat zijn hun laatste successen? Ontdek het in het nieuws van april 2024!

Sixtine Van Outryve d’Ydewalle stelt democratische systemen in vraag 

Sixtine Van Outryve d’Ydewalle beschrijft zichzelf als een geëngageerd onderzoekster. Ze kreeg in 2021 de VOCATIO-beurs om onderzoek te doen aan de Universiteit van Edinburgh, Schotland, in het kader van haar thesis over “Zelfbestuur door het verzamelde volk”. 

Eind maart verdedigde Sixtine haar thesis om haar doctoraat in de rechtswetenschappen af te ronden. Daarin bestudeerde ze sociale bewegingen die streven naar een omkering van de machtsuitoefening, waarbij het volk zelf, op lokaal niveau of in volksvergaderingen, directe democratie beoefent. “Alles ging heel goed, het was een geweldige tijd, ik kreeg veel positieve feedback.” 

Proficiat Sixtine! 

Lace N°8, de nieuwe trompe l’oeil van Julien Feller 

Op zijn elfde ontdekte Julien Feller (laureaat 2019) de houtbewerkingstechnieken waarmee hij hout kon bewerken tot esthetische kunstvoorwerpen. Hij specialiseerde zich daarna in “kant”, en creëert sindsdien delicate en verfijnde kunstwerken.

In zijn nieuwsbrief legt Julien het allemaal uit: “Ik heb het voorrecht om jullie mijn afgewerkte sculptuur te presenteren: Lace Nº8. Dit werk weerspiegelt de evolutie van mijn techniek. Ik wilde een sculptuur creëren die natuurlijke beelden harmonieus combineert met het delicate karakter van kant. Bij deze trompe-l’œil heb ik de ingewikkelde details geaccentueerd met bladgoud. Dit nauwgezette werk is volledig met de hand uitgevoerd volgens traditionele technieken. 850 uur concentratie en toewijding voor de voltooiing van dit stuk.” 

Daniel Henry richt de trouwzaal van het stadhuis van Brussel opnieuw in 

Het oeuvre Velum Magneticus van Daniel Henry (laureaat 2001) staat symbool voor liefde en het huwelijk.  Zijn baldakijn zal nog lang deel uitmaken van een van de meest prestigieuze gebouwen van Brussel, want het ging er sinds 1897, dus bijna 130 jaar !  

Daniel: “Het stadhuis van Brussel is het enige middeleeuwse overblijfsel van de Grote Markt, een meesterwerk van Brabantse gotiek dat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.  Toen het in 1897 werd gerestaureerd, gaf de Stad Brussel Hélène du Ménil-De Rudder de opdracht om een zijden borduurwerk te maken voor de trouwzaal, maar dit werd in 2023 om conservatie redenen weggehaald. 

Als winnaar van een wedstrijd georganiseerd door de Stad Brussel in samenwerking met MAD Brussels, is Daniel verheugd om het nieuwe decor voor de trouwzaal in het stadhuis van Brussel te presenteren. “Het winnen van deze wedstrijd is de beloning voor meer dan twintig jaar gepassioneerd onderzoek met textiel als middel van expressie. De dialoog tussen erfgoed en hedendaagse creatie staat centraal in mijn werk.”

> Lees het artikel van BX1 

Via Delhaize, deelt Maurine Géron haar recepten met ons !

Je herkent haar zeker: Maurine Géron (laureate 2022) deelde in een inspirerende video haar passie voor verfijnde patisserie. 

Nu heeft ze goed nieuws voor ons: “Onlangs sloot ik een partnerschap met Delhaize Magazine af. De redacteurs van het magazine hebben me gevraagd om de patisserie recepten te ontwikkelen en te produceren voor hun tweemaandelijkse magazine.” (magazine beschikbaar in alle Belgische winkels). 

Wordt vervolgd… 

Jim Giolo, een “neus in opleiding”

Met een master in rechten had Jim Giolo (laureaat 2021) zijn carrière helemaal uitgestippeld… En toch. Gepassioneerd door geuren sinds zijn kindertijd, besloot hij voor zijn droom te gaan en parfumeur te worden. 

Met de steun van VOCATIO startte hij de opleiding aan de Ecole Supérieure du Parfum in Frankrijk. In een interview met RCF neemt deze “neus in opleiding” ons mee in de weinig bekende wereld van de reukzin.

> Luister naar het interview  

Plastische kunsten, 
Wetenschappen en techniek, 
Ambachten,