Ilse
VAN BRUSSEL
Ontwikkeling van een nieuwe behandelingstrategie voor slagaderverkalking
Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kind bijzonder nieuwsgierig was. Ik wilde steeds weten hoe alles werkte en had een enorme gedrevenheid en verlangen naar de ontdekking van het nieuwe. Op school werd me al snel duidelijk dat vooral wetenschappen me boeiden, veel meer dan talen of geschiedenis. Tijdens de opleiding biomedische wetenschappen werd ik getriggerd door oneindig veel nieuwe uitdagingen. Er waren immers nog zoveel vragen omtrent het menselijk lichaam en de ontelbare ziektebeelden die beantwoord moe(s)ten worden.
Tijdens mijn masterthesis werkte ik mee aan het zoeken naar een nieuwe behandelingsstrategie voor slagaderverkalking, nog steeds dé belangrijkste doodsoorzaak in onze Westerse wereld. Tot op vandaag zijn de behandelingen vooral gericht op bestrijding van de risicofactoren en blijven veel patiënten een grote kans behouden op complicaties. Momenteel richt ik me als postdoc op een totaal andere aanpak: ik zou cellen uit de eigen afweer, namelijk de dendritische cel, willen gebruiken om slagaderverkalking aan te pakken. Tijdens mijn doctoraat heb ik aangetoond dat dendritische cellen inderdaad een belangrijke rol spelen in de pathogenese van slagaderverkalking. Om dit project tot een goed einde te brengen, zou ik graag willen samenwerken met Dr. Katey Rayner van de University of the Ottawa Heart Institute in Canada. Ze is experte in microRNA analyses en heeft haar eigen onderzoeksgroep uitgebouwd, als deel van de Atherosclerosis, Genomics and Cell Biology Group. Dankzij deze samenwerking zou ik kunnen leren hoe microRNA analyses van geïsoleerde DC subsets uit het bloed en uit de atherosclerotische plaque van patiënten uitgevoerd en verwerkt moeten worden. Deze technieken zou ik uiteraard nadien kunnen implementeren in ons eigen labo.
Dankzij Vocatio kan ik een samenwerking met Canada (labo van Dr. Rayner) concretiseren. Als we erin zouden slagen een specifieke biomerker te vinden voor de plaque dendritische cellen, dan zouden we deze cellen via die merker kunnen targetten om ze uit te schakelen.
Dankzij de VOCATIO-beurs zal ik mijn postdoctoraal onderzoek verder kunnen zetten en een enorme stap kunnen zetten naar een nieuwe behandelingsmethode voor atherosclerose, een ziekte die jaarlijks voor enorm veel mensen fataal is.
Beurs geschonken door ROULARTA MEDIA GROUP.